Guide: Hvad er viskose? Og hvorfor er vi store fans af det?

Jeg gætter på, at du kender alt til bomuld og har fuldstændig styr på, hvordan det opfører sig ved vask, brug osv. Men du kender måske ikke lige så meget til materialet viskose, som mange af vores produkter faktisk er lavet af. Derfor vil jeg lige fortælle dig lidt om viskose og komme med et par gode viskose-tricks 🤓

Hvad er viskose?

Mange kalder viskose for et naturligt materiale, andre kalder det semi-syntetiske. Sandheden er, at viskose teknisk set er kunstigt fremstillet af mennesker, men alle råmaterialerne til viskose er naturlige materialer som træ, græs, bambus og andre planter. Det betyder også, at viskose opfører sig fuldstændig ligesom naturmaterialer.

Viskose kaldes også for kunstsilke, da det blev ”opfundet” som et alternativ til silke fordi, at silke simpelthen var for dyrt og knap så tilgængeligt. Man finder typisk viskose i to udgaver: en hvor man har brugt lange fibre og en hvor man har brugt korte fibre. Forskellen er, at hvis man bruger lange fibre, så får man et materiale med et mere skinnende og silkeagtigt udtryk. Hvis man derimod bruger korte, så bliver materialet mere uld/bomuldsagtigt.  I vores produkter er det typisk de lange fibre, som man har brugt. Det har vi valgt fordi, at vi synes det mere skinnende og silkeagtige udtryk er rigtig flot.

Fordi alle råmaterialerne er naturlige, minder viskose i dens egenskaber på mange måder om bomuld. Det er super behageligt mod huden, da det er både blødt og smidigt. Det har også et rigtig flot fald og bliver heller ikke statisk elektrisk. Desuden er viskose rigtig god til at absorbere både fugt og varme væk fra kroppen.

Mange mener, at viskose krøller meget. Men hvis det er tilfældet, er det faktisk bare en dårlig viskose til tøj. Bruger man i stedet en god viskose, ligesom vi gør i alle vores viskoseprodukter her i Seniorshoppen, har viskose faktisk den helt omvendte egenskab – det er stort set krølfrit. Har du f.eks. købt en af vores By Jeanette bluser lavet i viskose, kan du bare hænge den på bøjle efter vask, og så er den så god som ny, når den er tør. 

Krøltricket

Hvis du står i en butik og er blevet forelsket i f.eks. en bluse lavet af viskose, har jeg et lille fif til dig. Du kan nemlig selv teste om viskosen er en krølle-viskose eller ej. Hvis du forsøger at krølle viskosen ved at lade som om, at du er ved at lave en snebold af stoffet med én hånd, vil en dårlige viskose forblive krøllet, hvorimoden god viskose vil rette sig selv ret hurtigt. Du er ikke i tvivl, hvis det er en dårlig viskose!

Krympetricket

Skulle du være så uheldig at komme til at krympe et viskoseprodukt, har jeg også et lille smart trick til at fixe det. Du kan nemlig tage dit strygejern og stryge det tilbage i facon, da varmen fra strygejernet får viskosen til at give sig. Det er smart!

Jeg håber, at du har fået lidt bedre styr på hvad viskose er og kunne bruge mine tricks! Som altid er du naturligvis velkommen til at skrive til mig, hvis du har nogle spørgsmål. Jeg har inkluderet et par af vores By Jeanette bluser forneden, som alle er lavet af viskose, hvis du skulle være nysgerrig.

Alt det bedste,
Mathias fra Seniorshoppen

Prøv din nye viden af på vores nyheder 😍